Kuka valitsee työnohjaajasi?
Työntekijän ja työnohjaajan välinen suhde voi muodostua hyvin läheiseksi. Vaikka työnohjauksen tarkoitus on käsitellä työstä nousevia ilmiöitä ja tunteita, etenkin pitkässä työnohjaussuhteessa mukaan tulee vääjäämättä myös työntekijän siviilielämä. Eihän työ ole mitenkään irrallaan muusta elämästä. Siviilielämän tapahtumat vaikuttavat työhön ja toisinpäin. Työnohjauksessa saatetaan käsitellä joskus hyvinkin henkilökohtaisia asioita. Työnohjaussuhde voi muistuttaa jopa terapiasuhdetta, vaikka työnohjaus ei terapiaa olekaan. Työnohjaajaa kuitenkin sitoo samanlainen vaitiolovelvollisuus, mikä sitoo esimerkiksi terapeuttia. Edes esimiehellä ei ole oikeutta vaatia saada tietää, mitä työnohjauksessa on milloinkin käsitelty, ellei esimies itse ole yhteisellä päätöksellä kutsuttu mukaan työnohjaukseen. Tämä juuri siksi niin, että työnohjauksen tulee olla turvallinen tila käsitellä myös työstä nousevia, hankaliakin tunteita.
Jos sinulle olisi suositeltu psykoterapiaa, kenen haluaisit valitsevan sinun terapeuttisi? Psykoterapiassahan käsitellään aina sinun henkilökohtaisia tunteitasi. Se tuskin onnistuu, jos terapeutti tuntuu epäuotettavalta tai aiheuttaa turvattoman olon. Luulen että lähestulkoon kaikilla vastaus kysymykseen on, että vain sinä itse pystyt valitsemaan oikean terapeutin. Tai työnohjaajan. Luottamuksen tunteeseen kun vaikuttaa niin monet pienet seikat, joita ei voi kirjata ylös, jonka perusteella valinta tehdään. Ennen kaikkea siihen vaikuttaa henkilökemia, jonka voi tuntea vasta kun on kohdannut kyseisen ihmisen. Ei siis varmaankaan ole olemassa hyviä tai huonoja terapeutteja tai työnohjaajia. Kyse on vain siitä, kohtaako henkilökemia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle lainkaan.
Valitettavasti työnohjaajan valinta ei perustu useinkaan näihin lainalaisuuksiin. Usein työnojaajan valitsee yksikön esimies tai joskus jopa vielä huomattavasti etäämpänä oleva henkilö. Valinnan perusteena saattaa olla kilpailutus, jolloin sopiva työnohjaaja on valittu pitkäksi aikaa eteenpäin, sopii hän teidän työyhteisöllenne tai ei.
Jos kuitenkin olet saanut luvan etsiä itsellesi sopivan työnohjaajan, voit onnitella itseäsi. Se kertoo paljon siitä, ymmärretäänkö organisaatiossanne työnohjauksen tarkoitus ja nähdäänkö sen tuoma hyöty. Käytä siis se saamasi lupa hyvin. Tutustu rauhassa työnohjaajiin. Haastattele. Testaa toimiiko henkilökemia. Ole kriittinen. Jos henkilösuhde ei toimi, heitetään työnohjaukseen käytetty aika ja raha hukkaan.