Mikä ihmeen ratkaisukeskeinen?

18.12.2024

Niinpä. Ratkaisukeskeinen kuulostaa vähän kuin joltain hämärältä himmeliltä. Hienon sanan taakse on naamioitu joku arkinen itsestäänselvyys, joka on vain paketoitu uuteen, kauniiseeen pakettiin. Eikös kuitenkin ihan aina ja kaikessa ole tavoitteena löytää ratkaisu ongelmaan? 

Minä olen koulutukseltani ratkaisukeskeinen työnohjaaja. Olen saanut koulutukseni Helsingin psykoterapia-instituutissa. Koulutus sisälsi 60 opintopistettä ratkaisukeskeistä ohjausta.  Se on siis täydennyskoulutus, jonka pohjalla on toki paljon muuta koulutusta ja ennen kaikkea kokemusta. On totta että ratkaisukeskeisyys perustuu lähes itsestäänselvyyksiin, mutta usein nämä ovat juuri niitä, jotka ongelmanratkaisussa helposti unohtuvat. Ratkaisukeskeisyys on enemmänkin eräänlainen työkalupakki, josta voi ammentaa keinot useimpien ongelmien ratkaisuun sen sijaan että jäisi niihin vellomaan.

Taas muutamia kylmiä faktoja lyhyesti ja ytimekkäästi:

Ratkaisukeskeinen tarkoittaa lähestymistapaa, jossa keskitytään ensisijaisesti ratkaisujen löytämiseen ja myönteisten muutosten aikaansaamiseen sen sijaan, että keskityttäisiin liiallisesti ongelmien analysointiin tai syiden selvittämiseen.

Tämä lähestymistapa on yleinen esimerkiksi terapiassa, valmennuksessa ja organisaatiokehittämisessä. Ratkaisukeskeisyys perustuu ajatukseen, että jokaisella on kyky ja voimavarat löytää keinoja parantaa omaa tilannettaan.

Ratkaisukeskeisen ajattelutavan perusperiaatteet:

- Tavoitteellisuus: Keskitytään selkeästi määriteltyihin tavoitteisiin.

- Voimavarojen hyödyntäminen: Korostetaan asiakkaan, tiimin tai organisaation olemassa olevia vahvuuksia ja onnistumisia.

- Pienten muutosten merkitys: Uskotaan, että pienetkin positiiviset muutokset voivat johtaa suurempiin parannuksiin.

- Tulevaisuuteen suuntautuminen: Ratkaisukeskeisyys katsoo eteenpäin ja etsii keinoja saavuttaa toivottu tila.

- Myönteinen asenne: Keskustelu pyritään pitämään rakentavana ja mahdollisuuksia etsivänä.

Ratkaisukeskeisessä työnohjauksessa työnohjaaja auttaa asiakasta työyhteisöä hahmottamaan, mitä haluataan saavuttaa, ja miten sinne päästään. Ohjaaja ei tietenkään sitä kerro. Eihän hän sitä voi tietää. Mutta ohjaaja auttaa löytämään tien.

Kiitos kun luit. Toivottavasti opit vieläkin jotain uutta.




Luo kotisivut ilmaiseksi!