Täytyykö aina olla tavoitettavissa?

26.01.2025

Nykyajan työelämän yksi vitsaus, on työ- ja vapaa-ajan hämärtyminen, etenkin erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Rajojen vetäminen saattaa jäädä työntekijän oman harkinnan varaan, ellei työyhteisössä ole sovittu selkeitä tavoitettavuuskäytäntöjä. Se taas saattaa aiheuttaa painetta olla jatkuvasti tavoitettavissa ja taas niille, jotka haluavat pitää rajoistaan kiinni, ylimääräistä stressiä, koska omaa toimintaansa joutuu puolustelemaan työtovereille.

Työntekijän ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa, ja jatkuva tavoitettavuus voi itse asiassa olla haitallista sekä työntekijän hyvinvoinnille että työn tuottavuudelle. Jatkuva tavoitettavuus voi lisätä stressiä ja vaikeuttaa palautumista. Työn tauottaminen ja selkeä rajaus työn ja vapaa-ajan välillä edistävät hyvinvointia. Tavoitettavuuden rajat kannattaa sopia selkeästi organisaation käytännöissä ja tehtävän luonteen mukaan. Työntekijällä on oikeus työaikojen ulkopuoliseen vapaa-aikaan, ellei työ ole päivystysluonteista. EU:n työaikadirektiivi ja monet kansalliset lait edellyttävät riittävää lepoaikaa.

Joissakin tehtävissä, kuten asiakaspalvelussa, tavoitettavuus tietyissä ajankohdissa voi olla välttämätöntä. Toisissa tehtävissä työn tulos on tärkeämpi kuin jatkuva reaaliaikainen saatavuus, jolloin keskeytymätön työskentely voi olla eduksi.

Olisi suotavaa, että työyhteisöissä keskusteltaisiin avoimesti tavoitettavuussäännöistä ja sovittaisiin selkeät periaatteet, joita kaikki sitoutuisivat noudattamaan. Teknologiset ratkaisut, kuten automaattiset vastaukset ja kalenterimerkinnät, voivat auttaa hallitsemaan odotuksia.

Poikkeustilanteissa, kuten kriiseissä tai päivystystyössä, tavoitettavuus voi olla korostetussa roolissa. Tällöin työntekijän tulee olla tietoinen odotuksista ja saada myös tarvittaessa ylimääräistä tukea ja lepoa.

Yleisesti ottaen työntekijällä ei ole velvollisuutta pitää puhelinta avoimena vapaapäivänä, ellei työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa ole erikseen sovittu päivystysvelvollisuudesta tai muista erityisistä tavoitettavuusjärjestelyistä. Työntekijällä on oikeus käyttää vapaapäivänsä palautumiseen ilman häiriöitä työasioista.

Jos työnantaja tai työpaikka odottaa tavoitettavuutta myös vapaapäivinä, tästä tulisi sopia avoimesti ja reilusti, esimerkiksi kompensoimalla häiritty vapaa-aika lisäkorvauksella, vapaalla tai muulla tavoin.

Jos työntekijällä on puhelin vapaapäivänä käsillä, hän voi lätökohtaisesti itse päättää, haluatko vastata puheluun. Jos puheluun ei vastaa, kohtelias vaihtoehto on esimerkiksi soittaa takaisin myöhemmin. Kannattaa kuitenkin pohtia, onko ylipäätään tarpeen ottaa työpuhelinta kotiin tai pitää sitä auki. Jos vapaapäivänä ei halua ottaa vastaan työpuheluita, kannattaa ilmoittaa esimiehelle selkeästi työpäivien ja vapaapäivien erottelusta, esimerkiksi sähköpostilla tai kalenterimerkinnällä.

Jos vapaapäivän häiritseminen toistuu usein ja aiheuttaa stressiä tai muita ongelmia, tilanteesta kannattaa keskustella esimiehen kanssa ja tarvittaessa nostaa asia esille työpaikan kehityskeskusteluissa tai henkilöstöasioista vastaavien kanssa.



Luo kotisivut ilmaiseksi!