Mikä on työnohjaaja?
Olen työnohjaajan urani varrella törmännyt ties kuinka moniin, jopa outoihin käsityksiin siitä mitä työnohjaaja tekee. Usein työnohjaaja mielletään jonkinlaiseksi työnjohtajaksi, tai ammattilaiseksi, joka tulee kertomaan miten työ pitää tehdä. Eräässä työpaikkailmoituksessa työnohjaajan rooliksi oli määritelty nuorten kesätyöläisten paimentaminen mansikkapellolla. Kaikki nuo edellä mainitut on vääriä vastauksia. Ajattelin valaista asiaa yksinkertaisella kuvauksella. Näistä oudoista käsityksistä saisi aikaan varmasti montakin blogikirjoitusta, mutta jätetään se toiseen kertaan.
Työnohjaaja on koulutettu ammattilainen, joka tukee yksilöitä, ryhmiä tai organisaatioita työssä kehittymisen, hyvinvoinnin ja työn sujuvuuden edistämisessä. Työnohjaajan tehtävänä on auttaa asiakkaita tarkastelemaan työhön liittyviä kysymyksiä, kuten työrooleja, ihmissuhteita, tavoitteita ja haasteita, tarjoamalla ulkopuolisen näkökulman ja ohjaamalla keskustelua.
Työnohjausta käytetään monilla eri aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, opetuksessa, yrityksissä ja järjestöissä. Se voi olla yksilö-, ryhmä- tai tiimiohjausta.
Työnohjaajan rooli:
- Kuuntelija ja keskustelukumppani: Työnohjaaja tarjoaa turvallisen tilan käsitellä työn herättämiä tunteita ja ajatuksia.
- Reflektoinnin tukija: Hän auttaa asiakasta tarkastelemaan työtilanteita eri näkökulmista ja löytämään uusia ratkaisuja.
- Ammatillisen kasvun edistäjä: Työnohjaus voi auttaa kehittämään ammatillista osaamista ja taitoja.
- Hyvinvoinnin edistäjä: Työnohjaus tukee työhyvinvointia ja auttaa ennaltaehkäisemään työuupumusta.
Työnohjaajan koulutus
Työnohjaajalla on yleensä taustallaan koulutus alalle soveltuvassa työnohjausmenetelmässä. Suomessa työnohjaajien koulutusta tarjoavat esimerkiksi ammattikorkeakoulut ja yksityiset koulutusorganisaatiot, ja työnohjaajalla voi olla Suomen työnohjaajat ry:n (STOry) hyväksymä pätevyys.
Hyötyjä työnohjauksesta:
- Parempi työssä jaksaminen
- Tehokkaampi viestintä ja yhteistyö
- Selkeämmät työroolit ja tavoitteet
- Kehittynyt ongelmanratkaisutaito
Työnohjaus ei ole terapiaa, mutta se voi olla voimauttava ja syvällinen prosessi, joka tukee niin yksilön kuin organisaation kehittymistä.
Kiitos kun luit. Toivottavasti opit tästä jotain uutta.