Mitä työnohjaus on?

08.12.2024

Yritän vastata kysymykseen mahdollisimman yksinkertaisesti:

Työnohjaus on prosessi, jossa työnohjaaja tukee työntekijöitä tai työyhteisöjä heidän ammatillisessa kehityksessään, työhyvinvoinnissaan ja työssä kohtaamiensa haasteiden käsittelyssä. Työnohjauksessa työskentely keskittyy usein yksilön tai ryhmän työskentelytapoihin, vuorovaikutukseen, rooleihin ja työssä koettuihin tunteisiin. Tavoitteena on edistää työntekijän itseymmärrystä, vahvistaa hänen ammatillista kehittymistään sekä parantaa työyhteisön toimivuutta ja hyvinvointia.

Työnohjauksen keskeiset elementit:

  • Ohjattu prosessi: Työnohjausta johtaa koulutettu työnohjaaja, joka toimii keskustelun fasilitoijana ja tarjoaa rakenteen prosessille.
  • Reflektointi: Osallistujat tarkastelevat omaa työtään, vuorovaikutustaan ja toimintatapojaan syvällisesti.
  • Tavoitteellisuus: Työnohjaus on usein tavoitteellista, ja sen sisältö räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan.
  • Luottamuksellisuus: Työnohjaus tarjoaa turvallisen tilan avoimelle keskustelulle ilman pelkoa arvostelusta tai seurauksista.

Työnohjauksen tavoitteet

  • Työhyvinvoinnin ja jaksamisen tukeminen.
  • Ammatillisen kasvun ja osaamisen kehittäminen.
  • Työyhteisön toiminnan ja yhteistyön parantaminen.
  • Työroolien ja vastuiden selkiyttäminen.
  • Ratkaisujen löytäminen työssä esiin nouseviin haasteisiin.

Kenelle työnohjaus sopii?

Työnohjausta voivat hyödyntää niin yksittäiset työntekijät, tiimit kuin koko organisaatio. Se on yleistä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla, opetuksessa sekä muissa ammateissa, joissa vuorovaikutus ja ihmisten kohtaaminen ovat keskeisessä roolissa. Työnohjausta voidaan hyödyntää myös esihenkilötyön tueksi.

Työnohjaus on yleensä syvällistä ja strukturoitua keskustelua, jossa työntekijä voi käsitellä työhön liittyviä haasteita, epäselvyyksiä, tunteita ja vuorovaikutustilanteita. Työnohjaajan rooli on tukea ja ohjata asiakastaan itsetarkasteluun, tarjota näkökulmia ja auttaa löytämään ratkaisuja. Työnohjaus voi olla yksilö- tai ryhmämuotoista ja se voi tapahtua säännöllisesti tai tilanteen mukaan. Työnohjaus ei ole terapiaa eikä konsultointia, vaan sen keskiössä ovat ammatilliset asiat ja työelämän konteksti.

Kiitos kun luit. Toivottavasti opit tästäkin jotain uutta.



Luo kotisivut ilmaiseksi!