Ratkaisukeskeinen työnohjaaja haastaa luoviin ratkaisuihin

Hyvällä työnohjauksella voi olla merkittävä positiivinen vaikutus työhön ja työyhteisöön. Työnohjauksen ensisijainen tarkoitus on tehostaa työtä. Ei karsimalla, vaan jäsentämällä se paremmin, inhimillisyys huomioiden. Toimiva työnohjaus tuo myös tutkitusti säästöä mm. vähentyneiden sairauspoissaolojen ja resurssien järkevämmän käytön kautta. Onneksi digiajan työnohjaus on helposti saavutettavaa ja kustannustehokasta. Juuri siitä syystä tarjoan työnohjausta ensisijaisesti etäpalveluna, mutta toki myös lähikontaktina, mikäli se on asiakkaalle mielekkäämpi vaihtoehto. Samasta syystä palveluvalikoimaani kuuluu päivystävä työnohjaaja, joka on lyhytkestoinen ja nopeatemponen, nopeasti saatavilla oleva täsmäprosessi.

Kaiken keskiössä on kysymys, miten työn voisi tehdä paremmin ja mielekkäämmin. Parhaimmillaan työnohjaus on sitä, että työyhteisö rohkaistuu etsimään ratkaisuja myös laatikon ulkopuolelta. On helppo ajatella että meidän työyhteisö on niin toimiva, että nämä asiat hoituvat kahvipöydissä ja henkilöstöpalvereissa. Että työnohjaus tuskin tuo itestäänselvyyksineen lisäarvoa työyhteisölle.

Joskus voi olla niinkin. Toimivia käytänteitä ei tietenkään kannata lähteä muuttamaan, mutta nykyajan työelämän ristipaineessa jäädään liian usein jumiin myös vanhoihin, totuttuihin, huonoihinkin tapoihin vain siitä syystä, että niin on aina tehty, eikä ole aikaa oikeasti pysähtyä pohtimaan. Kahvipöydissä jää myös helposti ne hiljaiset, ja usein hyvin arvokkaat näkemykset kuulematta. Pitkässä juoksussa se on valtavaa resurssien hukkakäyttöä ja myös merkittävä syy henkilöstön pahoinvointiin, jopa yksi merkittävä syy sairauspoissaoloihin. Ihminenhän on tapojensa orja ja työyhteisö jäsentensä summa. 

Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan yksi sairauslomapäivä maksaa noin 350 euroa. Työnohjauksen kokonaishinta on murto-osan sairauslomapäivien vuotuisista kustannuksista ja tutkitusti vähentää niitä huomattavasti. Työnohjaus on ollut perinteisesti käytössä sote-alalla, mutta työnohjauksesta voivat hyötyä organisaatiot toimialaan katsomatta. 

Jos haluat tutustua minuun ja työnohjaajuuteeni tarkemmin, voit jatkaa selaamalla tätä sivua alemmas. Seuraavista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin tarjoamiini palveluihin:



"Jos jokin ei toimi, tee jotakin toisin. Jos jokin ei ole rikki, älä korjaa sitä. Jos jokin toimii, tee sitä lisää."

Millainen sitten on hyvä työnohjaaja? Suomen työnohjaajat ry:n hyväksymä työnohjaaja on hankkinut vähintään 60op laajuisen työnohjaajakoulutuksen oman pohjakoulutuksensa sekä laajan työkokemuksensa lisäksi. Oman työnohjaaja-koulutukseni olen suorittanut Helsingin psykoterapia -instituutissa, josta valmistuin vuonna 2018.

Työnohjaus ei ole rakettitiedettä. Työnohjaajan ei tarvitse tuntea juuri sinun toimialaasi. Työnohjaaja on ohjauksen ammattilainen ja useinkin on parempi että työnohjaaja näkee työyhteisön ulkopuolisin silmin. Ennen kaikkea työnohjaajan rooli on kuulla herkällä korvalla ja nähdä asiat ulkopuolelta. Ei neuvoa, vaan tukea yhteisön sisältä lähtevässä muutoksessa.

Vaikka olenkin koulutettu työnohjaaja, nojaan ohjaustyössäni ennen kaikkea ruohonjuuritason tekemiseen, moninaiseen työhistoriaani sekä siitä karttuneisiin kokemuksiin hyvin eri tyyppisistä työyhteisöistä. Saat minusta, pohdiskelevan ja analyyttisen, voimakkaasti luovuuteen nojaavan työnohjaajan, joka haastaa myös sinut ja tiimisi pohtimaan syvällisemmin ja pyrkimään luoviin ratkaisuihin.

Olen toiminut sivutoimisena työnohjaajana vuodesta 2018 alkaen,  Olen työskennellyt yli 20 vuotta ruohonjuuritasolla erilaisissa sosiaalialan tehtävissä kunta-, järjestö-, yrityssektorilla sekä lisäksi pitkään yksinyrittäjänä. Erityisesti sydäntä lähellä on kuitenkin järjestötyö, jonne huomaan palaavani aina vain uudelleen.

Työkokemusta on vuosien varrella karttunut mm. vammaistyöstä, mielenterveystyöstä, erityisnuorisotyöstä sekä lapsi-ja nuorisotyöstä laajemminkin. Yksinyrittäjänä olen toiminut kahdella eri toimialalla - viestintä- ja kulttuurialalla, sekä nykyisin työnohjaajana. Vuosien varrella olen työskennellyt toimivissa, sekä myös vähän heikommin toimivissa tiimeissä, taitavien ja vähemmän taitavien esihenkilöiden alaisuudessa, tehnyt itsenäistä työtä ja toiminut yksin yrittäjänä. Mm. näistä kokemuksista ammentaen muodostuu työnohjaajan identiteettini ydin.

Asiakkainani on vuosien varrella ollut pääasiassa SOTE-alan yksiköitä, järjestöjä ja yrityksiä. Tartun myös mielelläni kaikenlaisiin uusiin haasteisiin. En ole saanut varsinaista kriisityön koulutusta, mutta jostain syystä, mahdollisesti juuri työhistoriastani johtuen asiakkaikseni on ohjautunut työyhteisöjä, joissa kriisityö eri muodoissaan näyttelee suurta osaa. Näin ollen voin vakuuttaa että työnohjaajana en kovin pienistä hätkähdä.

Voisin varmaankin toimia työnohjaajana myös päätoimisesti, mutta koen että sivutoimisuuteen minulla on syyni: haluan säilyttää kosketuspinnan reaalityöelämään, koska koen että ilman sitä en kykenisi toimimaan myöskään työnohjaajana. Tästä voidaan toki olla montaa eri mieltä mutta tämä on minun näkemykseni josta haluan pitää kiinni.

Verkkovälitteinen etäohjaus on erityisosaamistani, josta minulla on pitkä kokemus nuorisotyön kentältä jo paljon ennen koronaa. Etenkin yksilö- ja pariohjauksessa se on varteenotettava, äärimmäisen kustannustehokas vaihtoehto.


Asiakkaita vuosien varrelta:

Riku ry, Mieli ry, Hoiva Mehiläinen oy, Attendo oy, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, Eventia oy, Turvalinkki ry, Tukikohta ry...

Luo kotisivut ilmaiseksi!